Craniosacraaltherapie

Cranio-sacraaltherapie
 
Craniosacraaltherapie stimuleert het herstellend vermogen van het lichaam en kan bij diverse klachten worden gehanteerd: de therapie werkt bij zowel op het lichamelijke, mentale, emotionele en spirituele welzijn van de persoon.

Het craniosacraal systeem in ons lichaam bevat de hersenen en ruggemerg waarin gans het centrale zenuwstelsel gewikkeld zit enerzijds en anderzijds het hersenvlies dat deze beiden omhult: Zowel de hersenen als het ruggemerg gepakt zitten in een vloeistof (craniosacrale vocht) dat omsloten wordt door dat dik hersenvlies . Dit systeem wordt in ons lichaam beschermd en omringd door schedel (cranio-) en ruggegraat van de wervelkolom met als haar wervels en eindigt in het heiligbeen van het heiligbeen (sacraal deel).

Het craniosacrale vocht waarin deze zenuwbanen baden heeft een bepaald ritme onder invloed van een pompsysteem diep in de hersenen: dat ritme deint uit en krimpt met een golfbeweging en is over heel het lichaam voelbaar. Datzelfde ritme voedt uiteindelijk andere stelsels (Organen, spiergroepen ,...) tot op celniveau en kan verstoord raken door allerlei oorzaken waardoor het herstellend vermogen, de celopbouw en de verdedigingsmechanismes ook verstoord raken: Krijgen we uiteindelijk klachten die zich uiten als pijn, niet goed voelen, enz. ...

Een craniosacraaltherapeut gebruikt zijn handen om het ritme te voelen en de blokkades op te sporen van zowel lichamelijk, emotioneel als psychische aard. Hij zal door zachte en niet-ingrijpende aanrakingstechnieken het craniosacrale ritme ondersteunen en voldoende ruimte geven: zo wordt het herstellend vermogen terug gestimuleerd om haar werk te doen in het lichaam en de onevenwichten in balans te brengen.

Een craniosacrale sessie gebeurt aangekleed op een tafel en duurt doorgaans één tot anderhalf uur, maar kan bij kinderen korter zijn: het aantal sessies is afhankelijk van de aard van de klachten en de mate waarin de cliënt op de behandeling reageert. Het lichaam kan soms reageren zoals in homeopathie (eerst meer klachten totdat het evenwicht gevonden wordt en dan de klachten wegdeinen).

Klachten waarbij de therapie zijn waarde heeft bewezen in het verleden zijn onder andere: hoofdpijn, dyslexie, nek-schouder- en rugklachten, chronische vermoeidheid, aangezichtspijn, lusteloosheid, slaapstoornissen, oorsuizingen, hyperactiviteit, stress ,...: ook bij baby's en kinderen werkt de Craniosacraaltherapie prachtig.

Het is een prachtige techniek die de cliënt enorm kan helpen tot bepaalde te komen.Tot rust kom je in ieder geval zeker op de tafel: het proberen waard.